A new old book about the Royal House of the Netherlands

Some weeks ago I was asked by a publisher, whether I would like to write a book review about a new old book that has just been published. No problem I thought, but somehow in the past weeks I had too much books around me to read, too little time and somehow I didn’t manage to read a lot (kind of writers block, but then for reading). But anyway here is the review, and I hope you all don’t mind it is in Dutch after all, as I don’t think that many of you English readers can read it (a few exceptions perhaps, but in that case you can read the text below also).

Was een update van het boek “Het Koninklijk Huis der Nederlanden” van Arnout van Cruyningen werkelijk nodig? Het boek verscheen voor het eerst in 1998 met de titel “Het Koninklijk Huis der Nederlanden: Het geslacht Oranje-Nassau van Willem Frederik tot Willem-Alexander”. Een nieuwe druk verscheen in 2012 onder de titel “Het Nederlandse Koningshuis”, ter gelegenheid van 200 jaar koninkrijk. Zoals helaas wel vaker het geval is, haalde de werkelijkheid het boek al snel in. In januari 2013 kondigde Koningin Beatrix aan op 30 april 2013 haar ambt neer te gaan leggen, en kon er weer een stuk geschiedenis worden bijgeschreven. Dat besloten werd om het boek nogmaals te gaan herzien, is dus niet zo heel erg vreemd. In hoeverre het boek daadwerkelijk is gewijzigd – de editie van 1998 stond al in mijn kast – is zonder uitgebreid vergelijken moeilijk te zeggen. In ieder geval hebben de meeste hoofdstukken dezelfde titel, al zijn daarin een paar kleine wijzigingen aangebracht en ziet het er naar uit dat de tekst zo her en der zeker is aangepast. Vooral de laatste hoofdstukken over Koningin Juliana, Koningin Beatrix en hun families hebben wijzigingen ondergaan, en bovendien is Koning Willem-Alexander toegevoegd. Het laatste hoofdstuk “Een familie op de troon”, over de kinderen van Koningin Juliana en Prins Bernhard en de prinsen Friso en Constantijn zou ik zelf liever voor de hoofdstukken over de betekenis van de onschendbaarheid van de koning en de monarchieën in Europa hebben gezien. Voor mijn gevoel was ik in ieder geval al klaar met het lezen over de familie zelf, toen er toch weer op teruggekomen werd.

Waar de stamboom bij de eerste uitgave nog achterin te vinden was, staat hij in de nieuwe editie helemaal voor in het boek. De noten worden niet langer per hoofdstuk, maar pas aan het eind van het boek vermeldt, wat ik persoonlijk wel prettig vind. Ook is er in plaats van een register op vorstennamen een uitgebreide bibliografie toegevoegd, evenals een tijdlijn met de belangrijkste gebeurtenissen uit 200 jaar koninkrijk. Helaas vind ik de cover van het boek, in tegenstelling tot die van de uitgave van 1998 niet echt uitnodigend. De zachte kleuren die gebruikt zijn, nodigen mij in ieder geval niet meteen uit om het in de winkel te gaan oppakken.

Geactualiseerd is het boek in ieder geval zeker. In het voorwoord van de schrijver wordt o.a. Prins Armin zur Lippe bedankt voor zijn hulp, waarbij vermeld wordt dat dit in 2015 was. Dit overlijden vond pas in augustus plaats, terwijl het boek een maand later werd gepubliceerd. Ook achterin is het overzicht van de overige monarchieën flink bijgewerkt. Al heeft de schrijver blijkbaar gemist dat Prinses Irene eerder dit jaar uit Wijk bij Duurstede is verhuisd. Aangezien ik een beetje een namentik heb, heb ik me wel enigszins geërgerd aan de vernederlandste namen die af en toe toch nog opduiken. Waar in het boek zelf over het algemeen de Duitse en Engelse versie van namen van familieleden wordt gebruikt, is dat in de stamboom deels niet het geval (Karel Augustus, Sophia, Karel Alexander). In het boek zelf kwam ik o.a. Karel Ferdinand, Hertog van Berry (Charles Ferdinand) tegen, evenals de naam van Prins Eugenius (Eugen) van Zweden.

Na een korte voorgeschiedenis van het Huis van Oranje-Nassau, begint de geschiedenis van de vier koningen, drie koninginnen en één regentes die Nederland sinds 1813 hebben geregeeerd. Per monarch wordt op zijn leven en zijn gezin/familie ingegaan, maar ook op de belangrijkste gebeurtenissen die gedurende zijn/haar regeringsperiode hebben plaatsgevonden. Hierbij worden de monarchen beslist niet gespaard. Ook minder goede eigenschappen, die het regeren niet altijd makkelijker maakten, komen voorbij, zowel als religieuze en politieke opvattingen. Dit maakt het boek absoluut leesbaarder en minder saai dan het onderwerp in eerste instantie doet vermoeden. Hierdoor krijg je ook een goed beeld van wat er in 200 jaar gebleven is en wat er is veranderd, en ga je zelf over bepaalde onderwerpen nadenken. Zo vroeg ik me bij het lezen van de hoofdstukken over Juliana, Beatrix en Willem-Alexander af, hoe Amalia, de huidige Prinses van Oranje haar entree zal gaan maken zodra ze 18 jaar oud is. En of zij dan bij het grote publiek eigenlijk in deze tijd nog net zo onbekend is bij de Nederlanders als haar voorgangers Beatrix en Willem-Alexander. Zeker leeswaardig zijn achterin de uitleg over de onschendbaarheid van de koning, en de opvattingen van de schrijver over het Zweedse model en de militaire positie van de huidige Koning Willem-Alexander. Ik kan het wel eens zijn met zijn gedachten dat het Zweedse model toch niet zo ceremonieel is als over het algemeen wordt gedacht. En dat Willem-Alexander, in tegenstelling tot zijn nog immer uniform dragende ambtsgenoten geen militaire status meer heeft, is inderdaad behoorlijk merkwaardig.

Wat mij betreft is het boek beslist een aanrader voor iedereen die in het Nederlandse koningshuis is geïnteresseerd of voor mensen die graag iets meer over de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden en het Koningshuis zouden willen weten.

ISBN: 9789401905961

Uitgeverij: Omniboek. Zie ook Het Koninklijk Huis der Nederlanden

Prijs: € 18,99

One thought on “A new old book about the Royal House of the Netherlands

  1. Thank You Netty, your article was very interesting. I have always loved Queen Beatrix, now Princess Beatrix. For me she will always be a Queen even though I do admire Queen Maxima a lot. Your country for me is the crossroads of Europe and in viewing many sites of the Netherlands I see a very beautiful country. Yet I hope it never changes even with the many of refugees coming here, this is a very sad time in our world and seeing where Europe is on the map, I fear what is going to happen to so many beautiful countries and the peoples.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: